Een uitstekende reden voor een filosofische avond...
Aristoteles: 'De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven'

Hoeveel filosofen zijn ons voorgegaan? Ze hebben hun gedachten aan anderen en aan het papier toevertrouwd. Wij kunnen van hen leren en mogen onze eigen gedachten naast die van hen leggen. Laat uw cursor rusten op het hoofd van Socrates, Wittgenstein of Kant en lees hun gedachten…

Het Filosofisch Café Zwolle wil mensen met elkaar in gesprek brengen. Samen filosoferen scherpt de geest en nodigt uit om voortdurend te blijven nadenken. Het houdt je bij de les. Het spiegelt je vermoedens hoe het zit met de wereld en jouw kijk daarop.

Luisteren naar het betoog van een landelijk bekende filosofische specialist stimuleert het kritisch nadenken zodat je zelf kunt ontdekken wat je eigen motieven zijn bij het innemen van standpunten. En natuurlijk is het ook de bedoeling dat iedereen die dat wil de mogelijkheid krijgt om zelf aan het woord te komen. Met overtuiging durven leven of aarzelen… Wie stelt de vraag, wie geeft het antwoord?

Het Filosofisch Café Zwolle is een vrijwilligersorganisatie, opgericht op 20 januari 2003, door onder anderen Jan Ebskamp, Lodewijk Kruithof en Cathalijn Drukker. Cathalijn Drukker verwoordt haar motivatie voor de oprichting aldus: “Mensen zijn zoekend, bijvoorbeeld door de ontkerkelijking, willen iets vervangends. Mensen willen toch de grote vragen over het leven stellen.” (De Peperbus, januari 2003).

Jong Filosofisch Café Zwolle (Jong FCZ)
In 2018 zijn wij gestart met het Jong Filosofisch Café Zwolle (JongFCZ).
Doelstelling is een plek te bieden aan studenten, scholieren en werkende jongeren, waar zij kunnen discussiëren over actuele vraagstukken die deze doelgroep bezighoudt. (lees verder)